Benstyrka och analys av ont i höftböjaren

Jag har varit lite orolig för att det kanske skulle bli lite för mycket för min höft att gå från löparvila till att springa två gånger i veckan. Extra orolig blev jag vecka två under träningsstudien, när jag plötsligt fick ont i ljumsken på höger sida. På grund av det lät jag bli att springa på onsdagen, och på torsdagen när jag träffade Malin berättade jag var jag hade ont.

Malin hade planerat ett styrkepass, och efter att ha analyserat mitt onda till en irriterad inre höftböjare – psoas major – så lade hon till lite övningar för att aktivera och stärka den. Dock fick jag först börja med en tyngre variant på höftlyft. Jag skulle ligga på rygg med ena foten i golvet och det andra benet utsträckt och med ett gummiband fäst vid foten. Det utsträckta benet skulle jag lyfta till 90° i höft och knä, och sedan göra ett enbent höftlyft.

När det gällde psoas major så trodde inte Malin att den var skadad, bara irriterad. Så länge det inte känns som att något är på väg att gå av så borde det bara vara bra att träna den. Jag fick göra båda de benlyft jag fått göra tidigare för att aktivera den. Dels ligga på rygg och lyfta ena benet till 90° i höft och knä, precis som den tidigare övningen, men i toppläget sedan vrida in underbenet över det andra benet, utan att röra knät. I mitt huvud kallar jag rörelsen vindrutetorkare. I den andra varianten ska jag lyfta benet på samma sätt, sedan räta ut det (och sänka det lite om jag inte kan sträcka ut benet rakt uppåt). Därifrån ska jag vinkla ut tårna något och sänka benet också lite ut från kroppen.

Som sista övning blev det en bålstabiliserare. Jag skulle stå på alla fyra och lyfta knäna någon centimeter från golvet. Därifrån skulle jag lyfta höger hand och nudda vänster axel, sedan samma sak på andra sidan, utan att vingla. Det var en sådan där övning som aktiverar alla små muskler, och som är mycket jobbigare än vad det först låter.

Start  8/2 kl 06:54
Tid  00:30:40
Snittpuls  87 bpm
Maxpuls  123 bpm

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s