Positiv utveckling i stallet, del 2

Under våren så har jag kämpat med galoppen. Det hela började den första lektionen vi skulle rida ute på volten. Jag kom på att de senaste två åren har jag trillat av på den första utelektionen för terminen, förra året från Lover Boy och året innan från Ville. Att säga att jag inte tänkte på det när vi gick upp till volten för första gången i år hade varit en lögn.

Första lektionen gick dock bra, men sedan hade vi ett par gånger då Lover Boy bockade i galoppfattningarna. Redan andra utelektionen var jag på väg att dyka i ett staket, och det gjorde att jag blev nervös. En nervositet som sedan hållit i sig. Många gånger när vi haft galopparbete har jag kanske försökt en gång, sedan stått på mitten och tittat på. Jag har varit rädd att jag ska trilla av igen, och att jag ska gå med ont i ett halvår som när jag for av Ville. Det är först nu de senaste gångerna som den paniken har börjat släppa.

Start  13/5 kl 19:23
Tid  00:50:32
Snittpuls  136 bpm
Maxpuls  182 bpm
Intensitet  15

I mitten av maj så gick Lover Boy på lektionen innan, så jag kunde sitta vid volten och titta på medan vi åt mellis. Han skötte sig fint, så mina nerver var lugna när det var min tur.

Vi fick jobba på små enskilda volter med att ställa igenom hästarna ordentlig i alla gångarter. En fågel höll på att gå igenom en lövhög strax utanför staketet, och dens prasslande var lite spännande men Lover Boy gick fint och brydde sig inte så mycket. Den här gången var jag med på allt galopparbete, men jag valde att gå in lite på mitten just i fattningarna.

Det är just när jag fattar galopp som Lover Boy har kickat till, och det är främst då jag varit rädd att jag ska trilla av och landa i staketet. Om jag håller mig på mitten är jag längre från staketet, och riskerar därmed inte att landa i det. Efter lektionen var jag nöjd med både min och Lover Boys insats.

Höjdpunkt från passet:
– Var med på galopparbetet

Start  20/5 kl 19:23
Tid  00:56:54
Snittpuls  127 bpm
Maxpuls  178 bpm
Intensitet  14

Nästa vecka hade hästarna fått flytta ut i sommarhagen. Det är en längre promenad för att hämta in dem, men Lover Boy kom fram och mötte mig vid grinden. När vi skrittade upp mot volten kom en grävmaskin skramlande bakom oss, men jag försökte hålla mig lugn. Lover Boy blev lite tittig, men när han väl fått kolla in vad det var bakom oss så lugnade han ner sig.

Vi hade Simon som vikarie, och han skickade ut oss att skritta runt skettisrundan som uppvärmning. När vi kom in på banan så var passet uppdelat i två delar – först arbete på stora volter och sedan sits och balans.

Eftersom att vi bara var fem stycken på lektionen så var det gott om plats på volterna, trots att vi bara red på halva ridbanan. Vi fick rida på två stora volter i alla gångarter, jobba igenom ställningen och öka och minska storleken på volten. Som vanligt skötte Lover Boy sig bra, och han var mjuk och gick fint.

När vi sedan gick över till balansövningar fick vi först rotera armarna som väderkvarnar i skritt och trav. Nästa steg var att sitta ner i traven med armarna sträckta rakt upp i luften. Till sist ville han att vi skulle galoppera med armarna rakt upp i luften. Vi delades upp i två grupper för att få ordentligt med plats, och jag och syrran red tillsammans.

Första varvet så vågade jag inte riktigt lita på Lover Boy fullt ut, så jag sträckte bara upp en arm i taget. I andra varvet vågade jag dock släppa både mitt kontrollbehov och tyglarna. Lover Boy skötte sig felfritt, och jag kände mig mycket nöjd med både honom och mig själv efter lektionen. Det var som att den övningen var det genombrott jag behövde, för efter det har min nervositet minskat betydligt.

Höjdpunkt från passet:
– Inte rädd

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s